Придбання якісного кухонного інвентарю та аксесуарів здатне значно полегшити процес приготування страв, який легко може перетворитися на муку без правильно підібраного ножа.
Через великий вибір різновидів та моделей у цьому сегменті легко заплутатися, тому необхідно точно знати призначення кожного кухонного ножа. У цій статті ми розповімо про засоби застосування ножів на кухні і підкажемо кілька варіантів з асортименту Старт Посуд.
Кухарський або універсальний ніж
Це багатофункціональний ніж, обов'язковий інструмент на будь-якій кухні. Універсальний ніж призначений для грубої очистки та нарізки практично всіх можливих продуктів: від овочів до м'яса, а також підійде для швидкого сервірування закусок. Саме він виконує основний обсяг роботи на середньостатистичній домашній кухні. Однак, при необхідності у більш складній та філігранній роботі, такій як обробка рибного філе, необхідні спеціальні види ножів, що мають унікальну анатомію.
Широкий вибір таких ножів ви зустрінете у серії «Класика» від бренду Arcos.
Шеф-ніж
Настільки універсальний інструмент, що деякі кухарі обходяться виключно їм. Особливо добре цей ніж підходить для шатківниці, адже саме вона займає більшу частину часу професійних кулінарів. Довжина клинка може становити 15-30 см, але найоптимальнішим вважається розмір 25 см. У шеф-ножа довге трикутне вигнуте лезо, що дозволяє розгойдувати інструмент при нарізанні, що значно прискорює процес приготування.
Тут дуже важливий фактор рукояті: вона має ідеально лягати в руку, тому для кожного кухаря потрібен індивідуальний підхід. Для любителів гнучкості підійдуть ножі з рукояттю з поліпропілену.
Хлібний ніж
Головна особливість ножів цього виду - зубчасте (серрейторне) лезо, за допомогою якого можна легко розрізати тверду хлібну кірку, при цьому не пошкодивши м'якоть і закруглене вістря. При виборі хлібного ножа слід брати до уваги довжину леза. Необхідно, щоб вона становила мінімум 25 см. Чим довше лезо, тим корисніше воно буде, проте для ножів особливо великих розмірів потрібне просторе робоче місце.
У цій категорії особливо цікава незвичайна новинка від Kasumi, а ось класичні варіанти представлені в широкому асортименті бренду Arcos та Yaxell.
Сантоку
З японського “сантоку” перекладається, як “три переваги”, під якими мається на увазі його придатність для трьох видів робіт: різання, рубки та шатківниці. У цього ножа широке лезо із закругленим обухом та прямою кромкою. Центр тяжіння зміщений до кінчика, що дозволяє прикладати менше сил під час рубання. Особливості зміни санток роблять його найбільш підходящим для одиночних, спрямованих вниз нарізних рухів. Він потребує гострішого заточування, тому метод розгойдування, що використовується при роботі із зеленню, не надто йому підходить.
При виборі ножа-сантоку, радимо звертати увагу на японські бренди. Наприклад, бренд із глибокою історією та самурайським минулим - Yaxell.
Ніж для чищення овочів
Найважливіший параметр для таких ножів – довжина леза. Вона не повинна перевищувати 10 сантиметрів, щоб ніж залишався легким і дозволяв швидко долати дрібну роботу. Такий клинок незамінний для зняття тонкої шкірки або вирізання "глазків". Існує кілька різновидів ножів для чищення: з вигнутим лезом, схожим на пташиний кіготь, або, наприклад, "Sheep foot", що нагадує формою сантоку. Проте найпоширенішою та універсальною є класична версія овочевого ножа, що виглядає як зменшений шеф-ніж.
Гнучкі ручки з поліпропілену ви знайдете в незвичайній колекції «Колор Пруф» від Arcos і, звичайно, не забуваємо про чудову дамаську сталь з колекції «Yaxell».
Кухонна сокира
Це потужний, масивний ніж із квадратним широким лезом, довжиною до вісімнадцяти сантиметрів, призначений для вирішення складних завдань, подібних до рубання кісток або морозива. Його особливість полягає в способі різання, що відрізняється від інших інструментів: необхідно рухатися не вздовж продукту, як звичайно, а опускати вглиб.
Придатним та вигідним рішенням для такого завдання буде ніж серії «Кіото» від Sekiryu, а для тих, хто віддає перевагу європейським моделям, підійдуть сокири колекції «Універсал» від Arcos.
Після вибору відповідного ножа, важливо звернути увагу на тонкощі у догляді за ними. Найбільш поширеним матеріалом для виготовлення лез у всьому світі є нержавіюча сталь, з неї виготовлені вироби в цій добірці.
Переважніше здійснювати миття ножів вручну в теплій воді, використовуючи миючий засіб без абразивних речовин. Відразу після миття рекомендується витерти ніж насухо, щоб унеможливити появи плям від хлору, що міститься у воді. Якщо ви все ж таки зважилися очистити ножі в посудомийній машині, простежте за тим, щоб вони не стикалися ні один з одним, ні з іншим посудом, інакше існує високий ризик пошкодження кромки лез.
З тієї ж причини краще не зберігати ножі в ящиках, а використовувати спеціальні магнітні підставки. Своєчасне заточення спеціальними пристосуваннями (ножеточки, мусати і т.д.) дуже важлива: ніж, що затупився, не тільки впливає на процес і результат готування, але й збільшує ймовірність травм для користувача через зростання ризик зісковзування, адже з ножем, що затупився, кухар змушений прикладати більше зусиль при обробці продуктів.
Сподіваємося, ця стаття була для вас корисною, адже ми зібрали все найкраще з асортименту магазину Старт Посуд у нашому каталозі
Вибір тільки за вами!